ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Odwracane ciasto z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jak tylko pojawia się rabarbar robię takie oto ciasto. Jest łatwe w wykonaniu. Ciekawie wygląda. Jest bardzo smaczne. Polecam.

Odwracane ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Odwracane ciasto z rabarbarem

 

 

  • masło do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Odwracane ciasto z rabarbarem

ETAP 1:

Odwracane ciasto z rabarbarem
Odwracane,łatwe, szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem

Rabarbar posegregować, oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż. Cieńszych łodyg można nie kroić.

W wysmarowanej masłem formie poukładać łodygi. Zaczynać od ściany tortownicy i układać pierścienie do środka. Posypać cukrem.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na pianę. Usztywnić cukrem.

W dalszym ciągu ubijać i dodawać po jednym żółtku i olej.

Maki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, przy pomocy szpatułki, połączyć z masą. Ciasto wylać na ułożony w tortownicy rabarbar. Pieczenia - 180 stopni - 40 min.

Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu przyłożyć duży talerz, albo tacę i wyjąć ciasto odwracając dnem do góry.

Smacznego.