Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Odwracany makowiec na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Odwracane ciasto po upieczeniu.

Odwracany makowiec na biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odwracany makowiec na biszkopcie

 

  • .Masa makowa:

 

  • 1 puszka masy makowej

 

  • 3 łyżki miodu prawdziwego

 

 

 

  • 1 szklanka cukru pudru

 

 

 

  • 1/2 szklanki rodzynek

 

 

 

  • . Biszkopt:

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Odwracany makowiec na biszkopcie
Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy miękką margarynę . Dokładamy rodzynki, a pod koniec masę makową z puszki. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli .Masę wykładamy do blaszki średniej wielkości i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do białek. Wsypujemy mąkę i olej. Miksujemy pomału. Ciasto biszkoptowe wylewamy na upieczone ciasto makowe. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Po wystudzeniu wyciągamy ciasto dnem do góry by masa makowa była na górze. Polewamy po wierchu lukrem.
Odwracany makowiec na biszkopcie
Mase makowa łaczymy delikatnie z ubitymi białkami.
Odwracany makowiec na biszkopcie
Przelewamy do blaszki 25 na 35 cm i pieczemy
Odwracany makowiec na biszkopcie
Na upieczony makowiec wylewamy mase biszkoptową
Odwracany makowiec na biszkopcie
Po upieczeniu polewamy ciasto lukrem ...