Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Odwrócone ciasto ananasowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie i pyszne ciasto nie tylko na weekend z ananasami i kandyzowaną wiśnią.

Odwrócone ciasto ananasowe

Składniki:

Odwrócone ciasto ananasowe

 

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto ananasowe
Przed rozpoczęciem pieczenia pamiętajmy, by ogrzać margarynę, masło oraz jajka do temperatury pokojowej. Od tego zależy powodzenie w wyrastaniu ciasta. Zanim zaczniemy łączyć składniki - zacznijmy także rozgrzewać piekarnik do 180 stopni - przygotowanie ciasta nie trwa dłużej. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zamykamy obręcz i smarujemy masłem. Masłem smarujemy także brzegi tortownicy.



Układamy na spodzie odsączone ananasy i wiśnie. Odstawiamy. Do dużej misy wbijamy jajka, dodajemy 5 łyżek syropu z ananasów i miksujemy 10 sekund. Do jajek dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy 15-20 sekund. Ciasto przelewamy za pomocą łyżki do tortownicy, wyrównujemy brzegi i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.



Po wyjęciu ostudzamy ciasto, zdejmujemy z niego obręcz, nakładamy talerz i obracamy tak by ananasy i wiśnie były na górze ciasta. Smacznego :)

Tagi:

jajko jajka