zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Odwrócone z gruszkami i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Szybko, smacznie i bezstresowo. Łatwy wypiek , zasmakuje każdemu. Do popołudniowej kawy w sam raz.

Odwrócone z gruszkami i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odwrócone z gruszkami i jabłkami

 

  • 80 dag owoców ( u mnie jabłka i gruszki)
  • 6 dużych jajek
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 budyń ( dałam truskawkowy dla koloru)
  • ½ szklanki cukru
  • 12 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Odwrócone z gruszkami i jabłkami
Jabłka i gruszki myję i obieram , następnie kroję w grubsze plastry i wykładam na dno blaszki ( 31 x 21) wyłożonej papierem , papier smaruję tłuszczem.Ciasto- Białka ubijam na sztywno, dodaję porcjami cukier, do ubitych dodaję do po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera, następnie wlewam po łyżce oleju, na koniec porcjami, mąki i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko . Masę wylewam na owoce. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 40 minut w 180 st C. Po upieczeniu ciasto zostawiam w piekarniku na jakieś 15 minut, po tym czasie przekładam ciasto , do góry owocami na deskę , wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiam do wystudzenia. Na zimny można wylać galaretkę, ja oprószyłam tym razem pudrem.
Odwrócone z gruszkami i jabłkami
kroję w grubsze plastry i wykładam na dno blaszki ( 31 x 21)
Odwrócone z gruszkami i jabłkami
Białka ubijam na sztywno, dodaję porcjami cukier, do ubitych dodaję do po jednym żółtku
Odwrócone z gruszkami i jabłkami
Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 40 minut w 180 st C.
Odwrócone z gruszkami i jabłkami
przekładam ciasto , do góry owocami na deskę , wyłożoną papierem do pieczenia.