Ogniste niebo z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Na urodziny nie chciało mi się robić tradycyjnego tortu, a dodatkowo miałam do wykorzystania trochę truskawek, więc powstało doskonałe ciasto, które pasuje na każdą okazję.

Ogniste niebo z truskawkami

Składniki:

Ogniste niebo z truskawkami

Biszkopt

Frużelina truskawkowa

Śmietanowy obłoczek

Dodatkowo

  • 4-5 łyżek soku truskawkowego
  • 2 łyżki sosu truskawkowego
  • kilka cynamonowych gwiazdek

Sposób przygotowania:

Ogniste niebo z truskawkami

Biszkopt

Ogniste niebo z truskawkami
Do ubitych białek dodajemy pozostałe składniki i pieczemy

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy kolejno cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 21 cm i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Frużelina

Ogniste niebo z truskawkami
Z truskawek i pozostałych składników przygotowujemy frużelinę

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, większe owoce kroimy na pół lub na cztery części. Wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem.

Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż się zagotują. W kilku łyżkach powstałego soku rozpuszczamy żelatynę. Do reszty dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody.

Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i chili, mieszamy i studzimy.

ETAP 3:

Ogniste niebo z truskawkami
Na nasączony biszkopt wykładamy frużelinę

Wystudzony biszkopt nasączamy sokiem truskawkowym, na środek wykładamy frużelinę pozostawiając od brzegów ok. 2 cm miejsca. Wstawiamy do lodówki.

Śmietanowy obłoczek

Ogniste niebo z truskawkami
Ubitą śmietanę z żelatyną wykładamy na wierzchu ciasta

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Masę równomiernie wykładamy na cieście. Chłodzimy ok. 2 godziny.

Po tym czasie na wierzchu ciasta robimy smugi sosem truskawkowym i układamy cynamonowe gwiazdki.


Tagi:

ciasto owoce