Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ogniste tulipany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny czekoladowy deser z ognistą nutką chilli, podany w czekoladowych tulipanach. Polecam gorąco!!!

Ogniste tulipany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogniste tulipany

 

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka chilli mielonego
  • kakaowa posypka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ogniste tulipany
W okrągłych foremkach lub filiżankach zamroź wodę. Czekolady (jedną gorzką i jedną białą) podziel na kostki i rozpuść każdą z osobna na kąpieli wodnej. Na ciemną czekoladę wlej czekoladę białą. Zamrożony lód owiń w foliowy woreczek. Boki zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie, tak aby powstały płatki tulipana. Poczekaj chwilę, aż czekolada stwardnieje i delikatnie zdejmij czekoladowego tulipana. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj pozostałą rozpuszczoną czekoladę oraz chilli. Dokładnie zmiksuj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wnętrze czekoladowych tulipanów wypełnij kremem. Wierzch deseru oprósz odrobiną chili oraz kakaową posypką.
Ogniste tulipany
Czekolady (jedną gorzką i jedną białą) podziel na kostki i rozpuść każdą z osobna na kąpieli wodnej. Na ciemną czekoladę wlej czekoladę białą.
Ogniste tulipany
Wodę zamróź w okrągłych foremkach. Zamrożony lód owiń w foliowy woreczek. Boki zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie, tak aby powstały płatki tulipana.
Ogniste tulipany
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj pozostałą rozpuszczoną czekoladę oraz chilli. Dokładnie zmiksuj.
Ogniste tulipany
Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wnętrze czekoladowych tulipanów wypełnij kremem. Wierzch deseru oprósz odrobiną chili oraz kakaową posypką.

Tagi:

czekolada