marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ogonówka z czuszką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zupy na mięsie są pożywniejsze niż te na zawiesinie mącznej. Zamiast niej wolę serki topione, bo lepiej zagęszczają nawet jarzynówkę.

Ogonówka  z czuszką i pieczarkami

Składniki:

Ogonówka z czuszką i pieczarkami

 

  • 1,5 l.wody,
  • ogon wieprzowy lub kość ogonowa,
  • 1/2 selera,
  • por,
  • marchew,
  • słoiczek koncentratu pomidorowa,
  • 35 dag.pieczarek,
  • 20 dag.masła do smazenia,
  • cebula,
  • 2 małe czuszki kolorowe,
  • sól,
  • szczypta curyy lub kurkumy,
  • 3 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • serek topiony.

 

Sposób przygotowania:

Ogonówka z czuszką i pieczarkami
Do dużego garnka z wodą włożyć kość ogonową lub ogonek świński wraz z wkładką warzywną po uprzednim jej oczyszczeniu i umyciu w tym czuszek i przypraw zapachowych. Gotować z prawie godzinę, po czym przecedzić do drugiego garnka przez sitko i przetrzeć pałką lub blenderem do wywaru pulpę z mięsa i jarzyn. Pieczarki oczyścić, pokroić na talarki i obsmażyć na maśle w patelence. Wyjąć, odsączyć i dodać do zupy, po czym zagęścić kostką serka topionego naturalnego lub w smaku grzybowym zamiast kostki rosołowej. Zamieszać, by serek się rozpuścił na zwiększonym ogniu. Potem wyłączyć i doprawić tylko małą ilością soli, bo serek może być słony, a zamiast pieprzu dosmaczyć zupę szczyptą curry lub kurkumy. Nalewać i podawać.