Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ogóreczki na półsłodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jak kto lubi na słodko ogórki to polecam.

Ogóreczki na półsłodko

Składniki:

Ogóreczki na półsłodko

 

  • 4 kg ogórków małych podobnej wielkości
  • 2 litry wody
  • szklanka octu 6%
  • 4 łyżki soli
  • 20 dag cukru
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • 6 baldachimów kopru
  • po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Sposób przygotowania:

Ogóreczki na półsłodko
Na dno słoja włożyć baldachim kopru, obrany ząbek czosnku, wrzucić po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Ogórki przebrać umyć i wkładać do słoi ciasno jeden obok drugiego. W garnku zagotować wodę, wsypać cukier i sól, wymieszać, doprowadzić do gotowania a na końcu wlać ocet. Gorącą zalewą zalewać ogórki w słojach. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 30 minut. Ogórki dobre do spożycia po 3 miesiącach.