redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 178]

Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka, smaczna i ciekawa przekąska karnawałowa z tuńczykiem i śliwką kalifornijską.

Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi

 

  • 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej (170 g)
  • 4 ogórki zielone
  • 80g śliwek kalifornijskich
  • 2 małe papryczki chilli
  • 1 cytryna
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ pęczka kolendry
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi
Śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekaj (część pozostaw do dekoracji), przełóż do większej miski. Tuńczyka otwórz, odcedź i dodaj do miski.

Papryczki chilli drobno posiekaj, połowę dodaj do miski połowę zostaw do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyj, osusz. Zetrzyj skórkę z całej cytryny (kilka skórek pozostaw do dekoracji), wyciśnij 2 łyżki soku, całość dodaj do miski.

Wymieszaj składniki w misce, dodaj jogurt naturalny i majonez, całość dokładnie wymieszaj, spróbuj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone ogórki pokrój na 2 cm odcinki, górę każdego ogórka lekko wydrąż, powstanie miejsce na pastę tuńczykową. Na tak przygotowane ogórki nakładaj pastę tuńczykową, górę udekoruj posiekaną kolendrą i chilli oraz skórką z cytryny.