katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1330]

Ogórki kanapkowe z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ogóreczki na kanapki I jako dodatek do obiadu. Ja ogórki obrałam ale jak są ładne młodziutkie można nie obierać.

Ogórki kanapkowe z curry

Składniki:

Ogórki kanapkowe z curry

 

 

  • Zalewa:
  • woda 5 szkl
  • ocet 1 szkl
  • cukier ok 1- 1 1/2 szkl
  • sól 1 1/2 -2 łyżki
  • curry 3 łyżeczki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • cebula ok 1 szt

Sposób przygotowania:

Ogórki kanapkowe z curry
Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na plastry. Do każdego słoika wrzucamy mały ząbek czosnku, małą gałązkę kopru, liść laurowy, 3-4 ziarna pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy. Przygotowane ogórki ciasno układamy w słoikach.

Gotujemy składniki na zalewę i na koniec wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę. Gorąca zalewą z cebulą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 5-10 min.