aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki kiszone u mnie w domu są już pewnego rodzaju corocznym rytuałem, ale zawsze miałam z nimi problem...albo wychodziły za miękkie, albo puste w środku. Dopiero kiedy dowiedziałam się że dodając liść porzeczki oraz liść winogronu do słoika możemy.

Ogórki kiszone

Składniki:

Ogórki kiszone

 

 

  • Zalewa:
  • 25 g soli niejodowanej
  • 1 litr zimnej wody

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone

ETAP 1:

Ogórki umyj i oczyść z kolców. Następnie przygotuj słoiki: jeśli używasz z zakrętką metalową dobrze jest ją wcześniej sparzyć gorącą wodą.

Na dno każdego słoika włóż kwiat kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, liść porzeczki i liść winogronu, resztę wypełnij ogórkami pamiętając aby ustawiać je ciemniejszą częścią do dołu, podobno zapobiega to ich gorzknięciu.

Zalewa

Zalewę przygotowujemy mieszając wodę z solą. Ilość dopasowujemy do ilości ogórków jakie mamy do przerobienia.

Z podanej porcji zalejemy 4 standardowe słoiki o pojemności 0,9l, natomiast jeśli używamy większych takich jak na zdjęciu to zalewy wystarcza na ok 3.

Słoiki z zalewą mocno zakręcamy i odstawiamy najpierw na kilka dni w ciepłe i ciemne miejsce, a gdy już zaczną się kisić możemy wynieść do piwnicy czy spiżarki.