Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ogórki kiszone 2014

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo lubię takie domowe ogórki. Idealnie sprawdzają się zarówno na kanapki, jak i do zupy. Każdego roku robię ich spory zapas.

Ogórki kiszone 2014

Składniki:

Ogórki kiszone 2014

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone 2014
Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoikach na ścisło. Po zalaniu zalewą nie powinny wypływać. Do słoików wkładamy również uprzednio umyty koper( gałązkę), ząbek czosnku i kawałek chrzanu. Możemy wrzucić też po 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Do garnka lub innego naczynia nalewamy wodę i dodajemy po 2 płaskie łyżki soli kamiennej na litr wody. Dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się soli. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki. Szczelnie zakręcamy słoiki i odstawiamy je w chłodne miejsce.Do kiszenia ogórków możemy też dodać na słoik po liściu dębu lub wiśni.

Tagi:

ogórki