eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Ogórki kiszone wg eliza135

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ogórki kiszone wyśmienicie smakują do typu niedzielnych dań. Oprócz tego można też pokroić w plasterki i ułożyć na kromkę chleba.

Ogórki kiszone wg eliza135 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki kiszone wg eliza135

 

  • 1 kg ogórków
  • 1 l wody
  • 30-50 g soli
  • 2-3 łodygi kopru z listkami i nasionami
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 kawałki chrzanu

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone wg eliza135
Ogórki dobrze umyj i ułóż ciasno w słojach ( najlepiej 5 litrowych). Łodygi kopru potnij w kawałki oraz obierz czosnek. Do każdego słoja włóż 2-3 kawałki kopru, 1 ząbek czosnku, parę ziaren gorczycy i chrzan. Wodę z solą zagotuj. Gorącą- nie wrzącą- woda zalej ogórki w słojach. Gdy wystygną wynieś w chłodne miejsce.
Ogórki kiszone wg eliza135
Ogórki dokładnie myjemy, obcinamy ogonki.
Ogórki kiszone wg eliza135
W moim przypadku dodałam trzy ząbki czosnku. Oczywiście można mniej np. z dwa.
Ogórki kiszone wg eliza135
Koper jest koniecznie potrzebny z listkami i nasionami.

Tagi:

ogórki