kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ogórki kiszone z lićmi wiśni i porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W moim domu rodzinnym zawsze dodawało się do kiszonych ogórków liście wiśni i porzeczki. Robiła tak moja babcia i mama, teraz robię i ja. Dzięki temu dodatkowi ogórki zyskują lekko owocową, wytrawną nutę.

Ogórki kiszone z lićmi wiśni i porzeczki

Składniki:

Ogórki kiszone z lićmi wiśni i porzeczki

 

  • (na duży słój 2l)
  • 1kg ogórków gruntowych
  • 4-5 ząbków czosnku
  • dwa duże kawałki korzenia chrzanu + 2-3 liście
  • gałązka młodych liści wiśni
  • gałązka czerwonej porzeczki
  • 2 duże kopry z baldachami
  • 1,5 łyżki soli
  • 1l wody

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone z lićmi wiśni i porzeczki
Słój wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut. Ogórki myjemy. Na dno słoja układamy liście chrzanu, połowę liści wiśni i porzeczki, dwa ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie aż do wypełnienia słoika przekładając warstwy pozostałymi liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzch słoja układamy liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczamy w 1l ciepłej wody. Zalewamy ogórki tak aby były całkowicie przykryte płynem. Słoiki zakręcamy. Ogórki są gotowe do jedzenia już po 2 dniach ale jeśli ktoś lubi mocniej ukiszone musi poczekać około tygodnia.