goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ogórki kiszone z liściem dębu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Liść dębu można zastąpić np. liściem chrzanu

Ogórki kiszone z liściem dębu

Składniki:

Ogórki kiszone z liściem dębu

 

  • ogorki gruntowe
  • czosnek 2 ząbki na słoik
  • chrzan korzeń 1 kawałek na słoik
  • liście dębu 2 sztuki na słoik
  • gorczyca 1/2 łyżeczka na słoik
  • koper świeży
  • woda
  • Sól

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone z liściem dębu
Ogórki (najlepiej niewielkie okazy) :) oczyszczamy. Napełniamy nimi słoiki (litrowe lub większe). Do każdego słoika wkładamy po kawałku korzenia chrzanu, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, po 2 ząbku czosnku, koper, liście dębu. Przygotowujemy solankę: przegotowany litr wody mieszamy z 1 łyżką soli. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się soli. Zalewamy ogórki (nie do pełna, gdyż ogórki zwiększą swą objętość podczas procesu kiszenia). Słoiki zakręcamy i odstawiamy.

Tagi:

ogórki