Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dobre ogóreczki konserwowe:-)

Ogórki konserwowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki konserwowe

 

  • 3 kg ogórków
  • kawałek chrzanu
  • koper
  • 1 ząbek czosnku na słoik
  • marchewka
  • cebula
  • gorczyca,listek laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarenkach
  • Zalewa:
  • 3 litry wody
  • 4 łyżek soli
  • 8 łyżek cukru
  • 1,5 szklanki octu 10 %

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe
Ogórki dokładnie umyć i przebrać.Przygotować słoje.Na spód każdego słoja wrzucić przyprawy(gorczyca,listek laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarenkach)kilka talarków marchewki i cebuli.
Ogórki ułożyć ciasno w słojach.Na wierzch położyć koper,talarki cebuli i marchewki,chrzanu i czosnku.
Zrobić zalewę:
Wodę zalać octem, cukrem, solą i zagotować.Przestudzić i zalać słoje z ogórkami, słoje dobrze zakręcić zakrętkami.Wstawić do dużego garnka.Do garnka ze słojami wlać zimnej wody tak aby była do polowy słoików. Całość zagotować, pasteryzować przez 5 minut.Ogórki wyciągnąć z garnka i odstawić w chłodniejsze miejsce.
Ogórki konserwowe
Etap 1
Ogórki konserwowe
Etap 2
Ogórki konserwowe
Etap 3

Tagi:

ogórki