Strona główna Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Przetwory « poprzedni | następny »
zewa - Przepis na: Ogórki konserwowe offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1813
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ogórki konserwowe
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

Ogórki konserwowe...............


trudność: łatwe
czas:

Ogórki konserwowe - SKŁADNIKI:

  • 5 kg ogórków
  • 5 małych marchewek
  • 10 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 1/2 op gorczycy
  • 2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • woda 4 litry
  • 1,5 szk octu

Ogórki konserwowe - PRZYGOTOWANIE:

Ogórki umyć u ułożyć we wcześniej przygotowanych słoikach.
Z pozostałych składników zagotować zalewę.
Doprawić solą i cukrem do smaku.
Zalewę przestudzić.
Do każdego słoika wrzucić przyprawy z zalewy i zalać ogórki zalewą.
Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ogórki konserwowe (strona 1 z 1)  
wedith1

wedith1
offline

2010-07-09 12:10
Wypróbuję, zaczęłam robić zapasy na zimę i szukam pomysłów:)))
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2010-07-09 20:55
Nie ma to jak domowe ogórki,5!
Skomentuj
Oceń:
0
lejos4

lejos4
offline

2010-07-14 17:20
Proszę uściślić ile cukru i soli,wiadomo przecież że smak ogórków konserwowych to poza przyprawami,właściwe proporcje wody,octu,cukru i soli.Te cztery składniki są najważniejsze.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2010-07-14 21:54
lejos4 napisał(a):

Proszę uściślić ile cukru i soli,wiadomo przecież że smak ogórków konserwowych to poza przyprawami,właściwe proporcje wody,octu,cukru i soli.Te cztery składniki są najważniejsze.

Tak są ważne, ale ja zawsze robię ogórki konserwowe wg smaku swojej rodziny. Więc po prostu próbuję zalewę czy jest wystarczająco słona, kwaśna i słodka. A jak wiemy każdy ma inne preferencje smakowe.
Skomentuj
Oceń:
0
lejos4

lejos4
offline

2010-07-15 21:03
zewa napisał(a):

lejos4 napisał(a):

Proszę uściślić ile cukru i soli,wiadomo przecież że smak ogórków konserwowych to poza przyprawami,właściwe proporcje wody,octu,cukru i soli.Te cztery składniki są najważniejsze.

Tak są ważne, ale ja zawsze robię ogórki konserwowe wg smaku swojej rodziny. Więc po prostu próbuję zalewę czy jest wystarczająco słona, kwaśna i słodka. A jak wiemy każdy ma inne preferencje smakowe.

Skomentuj
Oceń:
0
lejos4

lejos4
offline

2010-07-15 21:10
To prawda ja również robię je do smaku,chciałbym tylko żeby uściślić,bo przecież nie chodzi tu o szczyptę ale o mniej więcej szklankę cukru i kilka łyżek soli,z poważaniem Andrzej.
Skomentuj
Oceń:
0
lejos4

lejos4
offline

2010-07-15 21:17
A tak naprawdę to chciałbym zrobić takie ogórki konserwowe które by smakowały wszystkim i myślę że proporcje tych czterech składników mają kluczowe znaczenie.
Skomentuj
Oceń:
0
ana9

ana9
offline

2012-07-14 21:07
Na 1 litr zalewy 1 łyżka soli, cukru jak kto lubi, ja lubię słodkie i daję tyle ile octu.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Dynia na zimową zupę Dżem z aronii i jabłek Dżem dyniowo-aroniowy
Mus z dyni gotowanej Eli Mus z dyni pieczonej Eli Marynowana dynia słodko-kwaśna Eli
Ostry mus z dyni Dynia w słoikach Krojone ogórki w zalewie
Sok z mirabelek Marmolada z mniszka lekarskiego Trio mirabelki, bez i jabłko w soku

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane