Strona główna Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Przetwory « poprzedni | następny »
zewa - Przepis na: Ogórki konserwowe offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1768
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ogórki konserwowe
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

Ogórki konserwowe...............


trudność: łatwe
czas:

Ogórki konserwowe - SKŁADNIKI:

  • 5 kg ogórków
  • 5 małych marchewek
  • 10 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 1/2 op gorczycy
  • 2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • woda 4 litry
  • 1,5 szk octu

Ogórki konserwowe - PRZYGOTOWANIE:

Ogórki umyć u ułożyć we wcześniej przygotowanych słoikach.
Z pozostałych składników zagotować zalewę.
Doprawić solą i cukrem do smaku.
Zalewę przestudzić.
Do każdego słoika wrzucić przyprawy z zalewy i zalać ogórki zalewą.
Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ogórki konserwowe (strona 1 z 1)  
wedith1

wedith1
offline

2010-07-09 12:10
Wypróbuję, zaczęłam robić zapasy na zimę i szukam pomysłów:)))
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2010-07-09 20:55
Nie ma to jak domowe ogórki,5!
Skomentuj
Oceń:
0
lejos4

lejos4
offline

2010-07-14 17:20
Proszę uściślić ile cukru i soli,wiadomo przecież że smak ogórków konserwowych to poza przyprawami,właściwe proporcje wody,octu,cukru i soli.Te cztery składniki są najważniejsze.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2010-07-14 21:54
lejos4 napisał(a):

Proszę uściślić ile cukru i soli,wiadomo przecież że smak ogórków konserwowych to poza przyprawami,właściwe proporcje wody,octu,cukru i soli.Te cztery składniki są najważniejsze.

Tak są ważne, ale ja zawsze robię ogórki konserwowe wg smaku swojej rodziny. Więc po prostu próbuję zalewę czy jest wystarczająco słona, kwaśna i słodka. A jak wiemy każdy ma inne preferencje smakowe.
Skomentuj
Oceń:
0
lejos4

lejos4
offline

2010-07-15 21:03
zewa napisał(a):

lejos4 napisał(a):

Proszę uściślić ile cukru i soli,wiadomo przecież że smak ogórków konserwowych to poza przyprawami,właściwe proporcje wody,octu,cukru i soli.Te cztery składniki są najważniejsze.

Tak są ważne, ale ja zawsze robię ogórki konserwowe wg smaku swojej rodziny. Więc po prostu próbuję zalewę czy jest wystarczająco słona, kwaśna i słodka. A jak wiemy każdy ma inne preferencje smakowe.

Skomentuj
Oceń:
0
lejos4

lejos4
offline

2010-07-15 21:10
To prawda ja również robię je do smaku,chciałbym tylko żeby uściślić,bo przecież nie chodzi tu o szczyptę ale o mniej więcej szklankę cukru i kilka łyżek soli,z poważaniem Andrzej.
Skomentuj
Oceń:
0
lejos4

lejos4
offline

2010-07-15 21:17
A tak naprawdę to chciałbym zrobić takie ogórki konserwowe które by smakowały wszystkim i myślę że proporcje tych czterech składników mają kluczowe znaczenie.
Skomentuj
Oceń:
0
ana9

ana9
offline

2012-07-14 21:07
Na 1 litr zalewy 1 łyżka soli, cukru jak kto lubi, ja lubię słodkie i daję tyle ile octu.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Jabłka na szarlotke i nie tylko Ziołowe pesto na zapas Wiśniowy dżem z całymi owocami
Ogórki kiszone 2014 Domowe korniszony Dżem z mirabelek z wanilią
Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem Powidła śliwkowo-jeżynowe z whisky Pomidorki koktajlowe w zalewie ziołowej
Przecier z jabłek Marynowane papryki Jabłka prażone z cynamonem do szarlotki

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane