Strona główna Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Przetwory « poprzedni | następny »
zewa

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1843
zdjęcia: 1 z 1
Ogórki konserwowe
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

Ogórki konserwowe...............


trudność: łatwe
czas:

Ogórki konserwowe - SKŁADNIKI:

  • 5 kg ogórków
  • 5 małych marchewek
  • 10 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 1/2 op gorczycy
  • 2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • woda 4 litry
  • 1,5 szk octu

Ogórki konserwowe - PRZYGOTOWANIE:

Ogórki umyć u ułożyć we wcześniej przygotowanych słoikach.
Z pozostałych składników zagotować zalewę.
Doprawić solą i cukrem do smaku.
Zalewę przestudzić.
Do każdego słoika wrzucić przyprawy z zalewy i zalać ogórki zalewą.
Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ogórki konserwowe (strona 1 z 1)  
wedith1

wedith1

2010-07-09 12:10
Wypróbuję, zaczęłam robić zapasy na zimę i szukam pomysłów:)))
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210

2010-07-09 20:55
Nie ma to jak domowe ogórki,5!
Skomentuj
Oceń:
0
lejos4

lejos4

2010-07-14 17:20
Proszę uściślić ile cukru i soli,wiadomo przecież że smak ogórków konserwowych to poza przyprawami,właściwe proporcje wody,octu,cukru i soli.Te cztery składniki są najważniejsze.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2010-07-14 21:54
lejos4 napisał(a):

Proszę uściślić ile cukru i soli,wiadomo przecież że smak ogórków konserwowych to poza przyprawami,właściwe proporcje wody,octu,cukru i soli.Te cztery składniki są najważniejsze.

Tak są ważne, ale ja zawsze robię ogórki konserwowe wg smaku swojej rodziny. Więc po prostu próbuję zalewę czy jest wystarczająco słona, kwaśna i słodka. A jak wiemy każdy ma inne preferencje smakowe.
Skomentuj
Oceń:
0
lejos4

lejos4

2010-07-15 21:03
zewa napisał(a):

lejos4 napisał(a):

Proszę uściślić ile cukru i soli,wiadomo przecież że smak ogórków konserwowych to poza przyprawami,właściwe proporcje wody,octu,cukru i soli.Te cztery składniki są najważniejsze.

Tak są ważne, ale ja zawsze robię ogórki konserwowe wg smaku swojej rodziny. Więc po prostu próbuję zalewę czy jest wystarczająco słona, kwaśna i słodka. A jak wiemy każdy ma inne preferencje smakowe.

Skomentuj
Oceń:
0
lejos4

lejos4

2010-07-15 21:10
To prawda ja również robię je do smaku,chciałbym tylko żeby uściślić,bo przecież nie chodzi tu o szczyptę ale o mniej więcej szklankę cukru i kilka łyżek soli,z poważaniem Andrzej.
Skomentuj
Oceń:
0
lejos4

lejos4

2010-07-15 21:17
A tak naprawdę to chciałbym zrobić takie ogórki konserwowe które by smakowały wszystkim i myślę że proporcje tych czterech składników mają kluczowe znaczenie.
Skomentuj
Oceń:
0
ana9

ana9

2012-07-14 21:07
Na 1 litr zalewy 1 łyżka soli, cukru jak kto lubi, ja lubię słodkie i daję tyle ile octu.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Prosty dżem jabłkowy Zakwas na barszcz Papryka konserwowa z cebulą
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka Domowy baton mięsny Marynowana kalarepa w sosie słodko-kwaśnym
Grzybki w sosie pomidorowym Mięsko w słoikach Marynowane rydze
Syrop z pigwy do herbaty Sałatka z buraków i papryki Sałatka z papryką na zimę

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane