KaMa

KaMa

Kucharz
[Przepisów: 7]

Ogórki konserwowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki poukładać ciasno w słoiku przekładając małą lub pokrojoną większą cebulką, pokrojoną w słupki marchewką, chrzanem i koprem...

Ogórki konserwowe

Składniki:

Ogórki konserwowe

  • Zalewa (na 4 słoiki)
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe

Ogórki poukładać ciasno w słoiku przekładając j małą lub pokrojoną większą cebulką, pokrojoną w słupki marchewką, chrzanem i koprem. Do każdego słoika włożyć parę ziaren ziela angielskiego, 4 listki laurowe i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Przygotować zalewę - proporcja podanej zalewy wystarcza na ok. 4 litrowe słoiki. Zalewę zagotować i zalać nią ogórki w słoiku. Zamknąć słoik i zagotować. Od momentu zagotowania trzymać w stanie wrzenia na małym płomieniu przez 5 minut.

Redakcja poleca: