dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ogórki konserwowe 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moje ulubione ogóreczki. Zawsze na zimę przygotowuje ogórki według tego przepisu.

Ogórki konserwowe 3 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki konserwowe 3

 

  • 1-2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 2 marchewki
  • koper, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liście laurowe, korzeń chrzanu
  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 1 szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyż soli

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe 3
Ogórki dokładnie myjemy. Do czystych słoików wrzucamy kilka ziarenek gorczycy (ok 1/2 łyżeczki na słoik), ścieramy na tarce marchewkę (ok 1/2 sztuki na słoik), liście laurowe (ok 2 szt na słoik), kilka ziarenek ziela angielskiego, koper (1 gałązka na słoik) i odrobinę chrzanu, pokrojonego w cienkie słupki. Następnie w tak przygotowanych słoikach ciasno układamy ogórki. Składniki na zalewę łączymy ze sobą i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy od 10 do 20 min. Smacznego.
Ogórki konserwowe 3
Ogórki segregujemy i dokładnie myjemy, a następnie ukladamy w słoikach.

Tagi:

ogórki