Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Ogórki koreczki do słoika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ogórki koreczki w zalewie octowej. Idealne na zimę.

Ogórki koreczki do słoika

Składniki:

Ogórki koreczki do słoika

 

  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka soli
  • kilka nasion kopru
  • kilka listków selera
  • zalewa:
  • 2 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka przyprawy do grila
  • kilka listków laurowych

Sposób przygotowania:

Ogórki koreczki do słoika
Ogórki umyć i pokroić na mniejsze kawałki (ok. 3 cm). Cebulę obrać i pokroić w paseczki. Wraz z ogorkami dać je do wody z solą i trzymać w solance 3 godziny. Po tym czasie solanke wyrzucić. Z octu, cukru, wody i przypraw ugotować zalewę. Do słoików dac na dno po listku selera oraz koper. Można także dać troszke marchewki. Nakładać do każdego ogórki i cebulę i zalać zalewą; zakręcać i zapasteryzować.