szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Ogórki korniszony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze przygotowuję chociaż kilkanaście słoików na zimę. Smaczne są jako dodatek do obiadu oraz do przygotowania różnych sałatek.

Ogórki korniszony

Składniki:

Ogórki korniszony

Do słoika

  • 5 kg. małych ogórków
  • Warzywa na 1 słoik:
  • 6 plasterków marchewki (3 na dół, 3 na górę)
  • 2 kwiatostany kopru ( góra i dół)
  • 1 czosnek w plasterkach
  • 3/4 łyżeczki gorczycy na dno słoika
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego na dno słoika

Na zalewę

  • 0,5 litra octu
  • 2 litry wody
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • ¼ szklanki soli

Sposób przygotowania:

Ogórki korniszony
Wodę gotujemy z octem, dodajemy do nich cukier i sól. Czekamy aż wszystko się zagotuje, a cukier rozpuści.

Do wyparzonych wcześniej słoików wsypujemy gorczycę, wkładamy listek laurowy, ziele angielskie, plasterki obranej marchewki, koper i czosnek.

Wkładamy ciasno małe ogórki. Wszystko zalewamy gorącą zalewą.

Słoiki wycieramy do sucha i zakręcamy. Gotujemy w słoikach ok. 10 minut.