zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Ogórki krokodylki 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo ostre i pyszne, dodatek do wielu potraw. Sprawdzony przepis, polecam!

Ogórki krokodylki 2

Składniki:

Ogórki krokodylki 2

 

  • 3 kg ogórków
  • 1kg cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 główki czosnku
  • 3 płaskie łyżeczki chili w proszku
  • 7 łyżeczek soli
  • 8 łyżeczek oleju

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki krokodylki 2
Kroimy ogórki w ćwiartki (wzdłuż), posypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę. Czosnek kroimy w cienkie paseczki, obsypujemy tym ogórki, dodajemy chili. Zagotować ocet, olej i cukier. Należy ciągle mieszać, aż cukier się rozpuści. Zalać ogórki kiedy zalewa będzie lekko ostudzona i przezroczysta, i odstawić na 15 godzin. Układamy ogórki w słoiczkach i pasteryzujemy ok. 15 minut.

Tagi:

ogórki