Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ogórki kwaszone na szybkie zużycie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dla niecierpliwych i spragnionych małosolnych oórków.

Ogórki kwaszone na szybkie zużycie

Składniki:

Ogórki kwaszone na szybkie zużycie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kwaszone na szybkie zużycie
Garnek kamienny lub duży słój wyparzyć, 2 ząbki czosnku posiekać, rozetrzeć z częścią soli, włożyć miazgę do kawałka gazy i natrzeć czosnkiem wnętrze naczynia. Na dno ułożyć kilka liści czarnej porzeczki lub wina. Zdrowe i nieuszkodzone ogórki umyć, ostrym nożem pościnać końcówki. Ułożyć ciasno w naczyniu, dodać koper i pozostały czosnek. Zagotować wodę z solą, lekko wystudzić, wlać do ogórków, słoik zakręcić, (ogórki w garnku przykryć talerzykiem i obciążyć, nakryć gazą lub serwetką) pozostawić na 2-3 dni do ukwaszenia.

Tagi:

ogórki