Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Ogórki kwaszone pasteryzowane w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Ogórki kwaszone pasteryzowane w słoikach

Składniki:

Ogórki kwaszone pasteryzowane w słoikach

 

  • 10 kilo młodych ogórków,
  • 10 dag soli do litra wody,
  • 4 szklanki wody na zalewę,
  • 2 główki czosnku,
  • łyżeczka chili,
  • pół kilo chrzanu,
  • 5 łyżeczek nasion kopru,
  • łyżeczka kolendry

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kwaszone pasteryzowane w słoikach
Ogórki należy przebrać, segregując według równej wielkości. Powinny być to ogórki zdrowe i dobrze za- barwione. Ogórki następnie należy namoczyć, umyć i osączyć, najlepiej rozkładając je na czystej ścierce. Myjemy i czyścimy chrzan, płuczemy i kroimy na ka- wałki, tak aby znalazł się w każdym ze słoików. Obie- ramy i płuczemy czosnek. Zagotowujemy 5 litrów wo- dy, dodając sól, kolendrę i chili. Czyścimy, płuczemy i osączamy koper. Ogórki umieszczamy w wyparzonych słoikach typu wek. Ustawiamy je w słoikach pionowo, ściśle jeden przy drugim, przesypując koprem i drobno pokrojonym czosnkiem. Zalewamy zimną zalewą, przykrywamy nakrywkami, uszczelniając gumkami. Tak gotowe przetwory pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 7-8 dni, po czym szczelnie zamykamy, dociskając pokrywki sprężynkami. Następnie słoiki wstawiamy do kotła z podwójnym dnem i zalewamy wodą do pełnego przykrycia słoików i podgrzewamy wodę do temperatury 90 stopni. W tej temperaturze słoiki powinny pozostawać w kotle przez 20 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu, słoiki ustawiamy w spiżarni.

Tagi:

ogórki