ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Ogórki małosolne niezła przegryzka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ogórki to co chyba każdy Polak zna i lubi tak jak Włosi pomidory a ogórki mało solne są proste do zrobienia i zawsze smaczne polecam każdemu :D

Ogórki małosolne niezła przegryzka   Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki małosolne niezła przegryzka

 

  • W zależności ile chcemy zrobić ja robię około 400 -500 g ogórków małych gruntowych
  • Sól 2 łyżki stołowe na litr wody
  • Chrzan korzeń
  • Czosnek
  • Koper włoski
  • Duży słój lub gliniany dzban

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne niezła przegryzka
Ogórki dobrze myjemy najlepiej pozostawić w wodzie na 10 minut a następnie dobrze szczoteczką je wymyć . Do słoja lub dzbana na dno dajemy koper włoski (pytacie ile małą wiązkę chrzan umyty i obrany jak również kilka ząbków czosnku. Wkładamy umyte ogórki gęsto do samej góry między ogórki dodajemy jeszcze ząbki czosnku ja uważam czym więcej tym smaczniej . Następnie gotujemy wodę dodając sól, gorącą wodą zalewamy ogórki przykrywamy i pozostawiamy na 2-3 dni . Po tym okresie ogórki powinny się lekko ukisić i być bardzo smaczne na piknik lub do alkoholu. :P Tym samym sposobem możecie ukisić ogórki w słoikach np. na zimę a gwarantuję że będą twarde i smaczne polecam życzę smacznego .
Ogórki małosolne niezła przegryzka
do kiszenia zawsze staramy się wybierać małe sztuki
Ogórki małosolne niezła przegryzka
czosnek obieramy możemy go pokroić na połówki
Ogórki małosolne niezła przegryzka
dużą gałązkę kopru włoskiego i obrany i umyty chrzan umieszczamy w słoju
Ogórki małosolne niezła przegryzka
wszystko szczelnie układamy a następnie zalewamy gorącą wodą z solą

Tagi:

ogórki