bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Smacznego.

Ogórki małosolne

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • czosnku, 4 dag soli, l litr wody, liść bazylii lub estragonu (można dodać odrobinę ostrej papryki)

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Ogórki średniej wielkości po umyciu ułożyć w słojach, włożyć wszystkie dodatki,w tymczosnekobranyipokrajanynapołówki.Ogórki zalać gotującą wodą osoloną. Natychmiast zamknąć słoik. Po 4—5 dniach ogórki gotowe do konsumpcji. Jeżeli słoik dobrze trzyma się, to będą stać 2—3 miesiące w piwnicy. Po 6 dniach zakiszenia można zagotować słoje, wstawiając do zimnej wody i gotować l min., natychmiast schłodzić.

Tagi:

ogórki