Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ogórki małosolne 11

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne i chrupiące ogórki małosolne

Ogórki małosolne 11 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki małosolne 11

 

  • 1 słoik 3-4 litrowy:
  • 2 kg świeżych ogórków gruntowych (równej wielkości)
  • 2 litry wody przegotowanej
  • 2 łyżeczki soli
  • kwiatostan kopru
  • główka polskiego czosnku
  • korzeń chrzanu
  • kawałek gazy
  • gumka

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne 11
Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy.



Do dzbanka wlewamy 2 litry przegotowanej wody, dodajemy sól - mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.



Ogórki dokładnie szorujemy, osuszamy i odcinamy końce. Chrzan myjemy, obieramy i kroimy w paseczki, a czosnek na połówki.



Na spód słoika układamy 2 gałązki kwiatostanu kopru, wrzucamy 3-4 połówki czosnku i garstkę chrzanu, na tym układamy pionowo ogórki.



Następnie powtarzamy cały proces, czyli na ogórki układamy 2 gałązki kopru, dodajemy czosnek, chrzan i ogórki.



Na górze układamy gałązki kopru, czosnek, chrzan i zalewamy letnią wodą po sam czubek słoja. Przykrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni.



Po upływie 2 - 3 dni możemy się delektować małosolnymi ogórkami. (ja już nie mogę wytrzymać i próbuję je następnego dnia)



Smacznego :)
Ogórki małosolne 11
Na spodzie słoika układamy koper czosnek i chrzan
Ogórki małosolne 11
Następnie układamy umyte i osuszone ogórki
Ogórki małosolne 11
Na warstwie ogórków ponownie układamy koper chrzan i czosnek
Ogórki małosolne 11
Tak wyglądają małosolne ogórki na następny dzień

Tagi:

ogórki