lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Napatrzyłam się na ogóra-ski i nie mogłam przejść obojętnie. Tak mi się się chciało małosolnych ogóreczków. Jestem uparciuch, że hej nie kopiłam choć jednego na spróbowanie. Musiałam sama zrobić po swojemu tak po domowemu.

Ogórki małosolne  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki małosolne

Składniki:

  • ogóreczki gruntowe 2 kg

 

  • koper 3 szt( wyrwałam w ogródku w raz z korzeniami ,potem je tylko odcięłam)

 

  • liść chrzanu 3 szt

 

  • chrzan korzeń 3 cm

 

  • 4 łyżki soli kamiennej do przetworów

 

  • 4 litry wrzątku

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne

Krok 1

Myjemy koper, odcinamy koronki,dwa kopry idą na dno do garnka oraz dwa umyte liście chrzanu. Obieramy czosnek i wkładamy tez między koper i liście chrzanu, dodam obrany korzonek chrzanu taki ze 3 cm starczy.

Krok 2

Ogórki umyłam i włożyłam do garnka na koper z chrzanem.Zagotowałam 4 litry wody i zalałam. Rozpuściłam sól i wlałam do garnka.Przykryłam jednym koprem i jednym liściem chrzanu.

Położyłam stary talerz i docisnęłam. Tak postały cztery dni i zrobiły się małosolne,po sześciu dniach były lekko kwaszone, a po ośmiu już kiszone :)

Ogórki małosolne
Myjemy koper, odcinamy koronki,dwa kopry idą na dno do garnka oraz dwa umyte liście chrzanu.
Ogórki małosolne
Ogórki umyłam i włożyłam do garnka na koper z chrzanem. Zagotowałam 4 litry wody i zalałam.
Ogórki małosolne
Przykryłam jednym koprem i jednym liściem chrzanu. Położyłam stary talerz i docisnęłam.