zozolek

zozolek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 35]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Ogórki małosolne i kiszone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ogórki małosolne, kiszone to doskonały dodatek do obiadu oraz kanapek. Zobacz przepis na ogórki małosolne i kiszone.

Ogórki małosolne i kiszone

Składniki:

Ogórki małosolne i kiszone

 

  • 2 kilogramy ogórków
  • 2 korzenie chrzanu o długości ok. 5 cm każdy
  • 3 listki z drzewa wiśni
  • 2-3 duże gałązki kopru do przetworów
  • 0,5 szklanki soli
  • 3 litry wody
  • 6 ząbków czosnku
  • mała marchewka

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne i kiszone

Ogórki, chrzan, liście wiśni i koper dokładnie umyć. Zagotować wodę. Odstawić i dodać sól. W glinianym naczyniu układać warstwy: koper, pokrojony na mniejsze kawałki chrzan, 2 ząbki czosnku, listek wiśni, połowę marchewki i ogórki. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania składników. Letnią wodą zalać ogórki. Przykryć talerzykiem. Ogórki będą gotowe po 3 daniach (gdy jest ciepło) po 5 gdy jest chłodniej. Jeśli chcesz jeść kiszone ogórki musisz poczekać przynajmniej 7 dni.


UWAGA! Jeśli chcesz, aby ogórki zrobiły się szybciej to nie czekaj, aż woda będzie letnia tylko zalej ogórki wrzątkiem.