pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ogórki małosolne nakłuwane

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

nakłuwanie ogórków powoduje, że sól szybciej dociera do wnętrza ogórka i równomiernie się rozchodzi

Ogórki małosolne nakłuwane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki małosolne nakłuwane

 

  • ogórki małosolne 1 kg
  • sól 2 łyżki
  • woda 1,5 litra
  • chrzan świeży kawałek
  • czosnek 2 ząbki
  • koper 2 rośliny
  • liście chrzanu 2

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne nakłuwane
Ogórki gruntowe nakłuwam wykałaczką z dwóch stron. W chłodnej przefiltrowanej wodzie rozpuszczam sól kamienną. Taką wodą zalewam ogórki. Na wierzch układam koper, liście chrzanu. Dodaję również pokrojony kawałek chrzanu i rozgniecione ząbki czosnku. Naczynie szczelnie przykrywam i wstawiam do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki są gotowe. Smacznego.
Ogórki małosolne nakłuwane
Umyte ogórki nakłuwamy wykałaczką z dwóch stron
Ogórki małosolne nakłuwane
Zalewamy przefiltrowaną wodą z dodatkiem soli
Ogórki małosolne nakłuwane
Dodajemy również koper, liść i korzeń chrzanu oraz czosnek
Ogórki małosolne nakłuwane
Ogóki przykrywamy i wstawiamy do lodówki

Tagi:

ogórki