Ogórki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ogórki marynowane w occie koperkowo - winny

Ogórki marynowane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki marynowane

 

  • Składniki
  • 1,5 kg niewielkich ogórków korniszonów
  • 3 gałązki świeżego kopru
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 l osolonej wody w proporcji - łyżka soli na 1 l wody

 

  • Zalewa octowa
  • szklanka octu 10%
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 3 liście laurowe

 

Sposób przygotowania:

Ogórki marynowane
Umyte ogórki zalewamy osoloną wodą - odstawiamy na 12 godz. Po tym czasie ogórki wyjmujemy wycieramy do sucha i układamy w 1 l słoiku wraz z gałązkami kopru, pietruszki i rozmarynu. Przygotowujemy zalewę Zagotowujemy wodę z octem, winem cukrem i przyprawami - gorącą zalewamy ogórki zamykamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej chłodnej piwnicy przechowają się przez kilka miesięcy.
Ogórki marynowane
Przygtowane ogórki w słoiku odstawiamy w chłodne miejsce

Tagi:

ogórki