lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Ogórki meksykańskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny dodatek do obiadu dla osób które lubią słodkie i ostre smaki. Jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich wystarczy zmniejszyć ilość cukru.

Ogórki meksykańskie

Składniki:

Ogórki meksykańskie

 

  • 2 kg ogórków średniej wielkości
  • 1 szkl octu
  • 3 szkl cukru
  • 2 łyżki chili
  • 8 łyżek oleju
  • 3 łyżki soli
  • 2 główki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Ogórki meksykańskie
Ogórki opłukać i pokroić w słupki około 5 cm, posolić i zostawić na 6 godzin. Odlać wodę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypać chili i wymieszać. Zagotować ocet z cukrem i olejem. Zalać ogórki gorącą zalewą. Wymieszać. Włożyć do słoików, zakręcić mocno i gotoać około 7 minut na małym ogniu, aby słoiki nie popękały.

Tagi:

ogórki