Ogórki po kalisku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki w plastrach ,chrupiące doskonała przystawka do obiadu i do świeżego pieczywa z masełkiem . Łatwe do przygotowania

Ogórki po kalisku

Składniki:

Ogórki po kalisku

 

  • 4 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • 1 płaska łyżka pieprzu
  • 2łyżki vegety
  • 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 200g
  • garść kopru

Sposób przygotowania:

Ogórki po kalisku
Ogórki ścieramy (plastry) na tartce,dodajemy obraną cebulę i wyżej wymienione przyprawy z koncentratem pomidorowym Wszystko razem łączymy i czekamy około 40 minut aby się zmorzyły Następnie wkładamy ogórki do słoików i gotujemy 7 minut (od czasu kiedy woda się zagotuje ) Po tym czasie zestawiamy z ognia i trzymamy w wodzie jeszcze 10 minut.

Tagi:

ogórki