dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ogórki w musztardowej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Prosta zakąska o ciekawym smaku.

Ogórki w musztardowej zalewie

Składniki:

Ogórki w musztardowej zalewie

 

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • ¾ szklanki octu 10%
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej
  • Ponadto:
  • koper
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • chrzan

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w musztardowej zalewie
Ogórki dokładnie myjemy, jeśli są dośc duże to możemy pokroić w mniejsze cząstki. Do każdego słoika należy włożyć liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, ząbek czosnku, koper i kawałek chrzanu. Ogórki ciasno układamy w słoikach. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Studzimy. Dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy słoiki, szczelnie zakrecamy i pasteryzujemy ok 5 - 7 minut. Smacznego.

Tagi:

ogórki