margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Ogórki w zalewie musztardowo-octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sezon ogórkowy w pełni tak więc jak co roku poza kiszonymi ogórkami robię te w zalewie octowo-musztardowej.

Ogórki w zalewie musztardowo-octowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki w zalewie musztardowo-octowej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie musztardowo-octowej
Składniki zalewy zagotować, odstawić do przestygnięcia. Musztardę włożyć do miseczki dodawać do niej przestygniętą zalewę i mieszać do momentu aż będzie rozpuszczona,następnie wlać do pozostałej zalewy. Ogórki umyć, obrać pokroić w grubą kostkę (talarki, słupki,jeżeli są małe to można pozostawić całe) poprzekładać do słoiczków i zalewać zalewą. Gotowe zakręcone słoiczki wstawić do garnka zalać do ¾ wysokości słoika gorącą wodą i pasteryzować od zagotowania 5minut. W zależności od wielkości słoiczków wychodzi od 10 – 20 słoiczków.
Ogórki w zalewie musztardowo-octowej
Ogórki należy umyć i obrać je ze skórki.
Ogórki w zalewie musztardowo-octowej
Umyte i obrane ogórki pokroić wedle uznania:kostka,talarki,słupki
Ogórki w zalewie musztardowo-octowej
Poprzekładać do słoiczków zakręcić i pasteryzować

Tagi:

ogórki