lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ogórki w zalewie pomidorowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Też jadłam i robiłam teraz przekazuję dalej :)

Ogórki w zalewie pomidorowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki w zalewie pomidorowej

 

  • 4 kg ogórków dużych ale nie największych
  • 6 cebul
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • przecier pomidorowy 300 gram

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie pomidorowej
Ogórki myjemy obieramy ze skórki kroimy w ćwiartki czyli ogórka na czworo najlepiej takie aby nie miały zbyt dużych pestek w środku .Wkładamy do miski posypujemy solą zostawiamy na 2 godziny . Cebule obieramy i kroimy ja pokroiłam w większą kostkę zresztą kroiłam jak leciało to w niczym nie przeszkadza dodaje do ogórków i mieszam razem.Zalewa Do garnka wlewamy 4 szklanki wody dodajemy przecier pomidorowy ocet olej,cukier gotujemy chwilę i zalewamy ogórki zostawiamy na 2 godziny i wkładamy do słoików gotujemy 15 minut od zagotowania. Gotowe smacznego na zimę jak znalazł .
Ogórki w zalewie pomidorowej
Powkladane ogórki teraz tylko zalac zalewą
Ogórki w zalewie pomidorowej
Ogórki zalane teraz czekaja dwie godziny w zalewie
Ogórki w zalewie pomidorowej
sześć dużych cebul kroimy jak kto chce talarki czy kostkę chodzi o wydobycie smaku :)
Ogórki w zalewie pomidorowej
Ogórki myjemy obieramy ze skórki ja najpierw obcinam koncówki dopiero obieram by nie były gorzkie

Tagi:

ogórki