migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ogórki wg przepisu mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przetworów na ogórki jest całe mnóstwo. Jedna pani drugiej pani, każdy coś dołoży od siebie lub zmieni pod swój smak i już mamy nowy przepisy. Ten przepis mam od Mamy. Ogóreczki są raczej słodkawe, można wykorzystać je do kanapek i obiadu.

Ogórki wg przepisu mojej mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki wg przepisu mojej mamy

składniki

  • ok 2 kg ogórków
  • dodatki do każdego słoika:
  • 1 mała gałązka kopru z nasionami,
  • 1 mały liść pora,
  • 1 mała gałązka natki selera korzeniowego,
  • 1 mała gałązka natki pietruszki,
  • 3 plastry marchewki,
  • 1 plaster cebuli,
  • mały ząbek czosnku

zalewa

  • 5 szklanek wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki osctu 10 %
  • 1 łyżka soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Ogórki wg przepisu mojej mamy
Ze względu na to, że do każdego słoika trzeba włożyć sporo dodatków, które nadają smak radzę ogórki wkładać do większych słoików o pojemności 650-1000 ml. Słoiki i zakrętki umyć i osuszyć. Przygotować dodatki.

Obrać marchewkę oraz cebulę i pokroić na plastry. Dokładnie umyć i osuszyć zieleninę. Na dno każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek czosnku, 3 plastry marchewki, 1 liść pora, 1 gałązkę selera, 1 gałązkę natki pietruszki oraz 1 gałązkę kopru.

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Przełożyć do słoików z dodatkami. Pokrojone ogórki ułożyć luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier sie rozpuściły.

Zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalewamy woda na wysokość 3/4 słoika.

Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia. Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiki o pojemności 650 ml. 
Ogórki wg przepisu mojej mamy
Ogórki dokładnie umyć i obrać ze skórki.
Ogórki wg przepisu mojej mamy
Na dno każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek czosnku, 3 plastry marchewki, 1 liść pora, 1 gałązkę selera, 1 gałązkę natki pietruszki oraz 1 gałązkę kopru.
Ogórki wg przepisu mojej mamy
Obrane ogórki pokroic w nie za grube plasterki.
Ogórki wg przepisu mojej mamy
Pokrojone ogórki ułożyć luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier sie rozpuściły. Zalewamy ogórki w słoikach.

Tagi:

przetwory