Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Ogórki z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna zielona sałatka ze słoika do obiadu i nie tylko

Ogórki z cukinią w sosie słodko-kwaśnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

 

  • zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10 %
  • 1 łyżka soli
  • 1 op. przyprawy do marynowania warzyw i grzybów
  • 4 łyżeczki curry
  • wsad do zalewy:
  • 1kg cukinii młodej
  • 3 kg ogórków
  • 2 garście młodej fasolki szparagowej zielonej
  • dodatkowo 2 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania:

Ogórki z cukinią w sosie słodko-kwaśnym
Ogórki obrać ( jak są przerośnięte to wydrążyć środek) i pokroić na małe kawałki.Ogórków ma być 3 kg już obranych.Cukinię dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki tak jak ogórki.Fasolkę opłukać . Obrane i pokrojone warzywa posolić i odstawić na 3-4 godziny.Do garnka wlać wodę dodać cukier,ocet i przyprawy.Jak się zagotuje gotować przez ok. 10 minut.Dodać fasolkę i same ogórki z cukinią bez soku, który puściły.Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 10 minut. Czyste słoiki wypełnić warzywami i zalewą .Dokładnie zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.
Ogórki z cukinią w sosie słodko-kwaśnym
Etap 1