mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ogórki z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne przetwory ze słoika, ogórki z papryką i cebulką w słodko-kwaśnej zalewie

Ogórki z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki z papryką

 

  • Składniki na 9 litrowych słoików:

 

 

  • Na solankę:
  • 12 szklanek wody
  • 1 szklanka soli
  • garść gorczycy

 

  • Na zalewę:
  • 4 szklanki wody
  • 3 szklanki octu
  • 3 i 1/2 szklanki cukru
  • ziele angielskie (3 - 4 ziarenka na słoik)
  • pieprz w ziarenkach (6 - 8 ziarenek na słoik)
  • 1 łyżeczka gorczycy

 

Sposób przygotowania:

Ogórki z papryką
Najpierw przygotowuję solankę. Wodę zagotowuję z solą i gorczycą, odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Ogórki dokładnie myję, każdego przekrawam wzdłuż na pół i zalewam zimną solanką. Odstawiam ogórki w solance na 2 godziny. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w paseczki. Cebulę obieram i kroję w półplastry, sparzam wrzątkiem. Do suchych i wyparzonych słoików wkładam cebulę, ogórki osączone z solanki i na wierzch paprykę. Gorczycę z solanki wkładam po równo do każdego słoika. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania. Do każdego słoika wkładam po 3 ziarna ziela angielskiego i 6 ziaren pieprzu, zalewam gorącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcam i pasteryzuję ok. 5 minut. Wyjmuję, osuszam i przenoszę słoiki do spiżarni.
Ogórki z papryką
Ogórki myję i przekrawam każdego wzdłuż na pół
Ogórki z papryką
Paprykę myję, usuwam gniazda i kroję w paski
Ogórki z papryką
Ogórki pokrojone na łódeczki przekładam do zimnej solanki
Ogórki z papryką
Do słoików dodaję przyprawy, wlewam gorącą zalewę