zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Ogórkowa kremowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kremowa i kolorowa zupa pełna warzyw ze świeżą natką pietruszki, lekko kwaskowa i aksamitna, ulubiona domowa zupa.

Ogórkowa kremowa

Składniki:

Ogórkowa kremowa

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa kremowa
Wszystkie warzywa oprócz ogórków drobno kroimy, ziemniaki w kostkę, czosnek całe ząbki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy dopóki nie zmiękną ziemniaki, wtedy dodajemy ogórki starte na grubych oczkach razem ze skorką i jeszcze chwilę gotujemy, ok. 5 minut. Po tym czasie w śietanie rozprowadzamy mąkę, dokładnie mieszamy, hartujemy śmietanę wywarem i wlewamy całość do zupy. Trzymamy jeszcze na ogniu aż się ponownie zagotuje. Doprawiamy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i kleks śmietany do podania.

Tagi:

ryż ogórki