madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ogórkowa na boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna rozgrzewająca zupa, trochę nietypowo przyrządzona bo z dodatkiem smażonego boczku, ale była rewelacyjna.

Ogórkowa na boczku

Składniki:

Ogórkowa na boczku

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa na boczku
Odcinamy z boczku skórę i kości wkładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz oczyszczony seler, por i pietruszkę, przyprawiamy solą i gotujemy wywar. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy aż się ładnie zarumienią. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę dodajemy do wywaru i gotujemy. Gdy będą miękkie dodajemy starte na tarce ogórki. Zupę zagęszczamy zółtkiem zmieszanym z mąką. Na końcu dodajemy przesmażony boczek.

Tagi:

ogórki