SUPERPRZEPIS

Ogórkowa odchudzona

  • 2
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Ogórkowa odchudzona

Nie tylko wiosną dobrze jest lżej gotować,ale słońce motywuje do zrzucenia nadmiaru kilogramów.Więc i obiad trzeba odchudzić.

Składniki:

Ogórkowa odchudzona

 

  • 1\2 szyjki indyka bez skóry
  • 1 udko kurczaka bez skóry
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 duże marchwie
  • 1 duża pietruszka
  • 1\2 małego selera
  • 2 liście pora
  • 1 łyżka przyprawy typu vegeta
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 ml mleka 0,5%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 4 ziemniaki
  • duża garść natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ogórkowa odchudzona
Ogórki kiszone starłam na grubej tarce jarzynowej,zalałam wodą (ok.0,5 litra) i gotowałam do miękkości w rondelku. Obrałam i umyłam marchwie,pietruszkę i seler.Dokładnie także wymyłam mięso i liście pora.Włożyłam warzywa i mięso do garnka i zalałam ok.2 litrami zimnej wody.Zagotowałam i zszumowałam,po czym dołożyłam ziele angielskie,liście laurowe i gotowałam na małym ogniu ok.45 minut.Po tym czasie wyjęłam mięso i warzywa na talerz.



Ziemniaki obrałam,umyłam i pokroiłam w kostkę.Włożyłam do garnka z zupą,wsypałam przyprawę uniwersalną i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.Gotowałam do miękkości ziemniaków, po czym wlałam ugotowane ogórki kiszone wraz z wodą, w której się gotowały. Na grubej tarce jarzynowej starłam przestudzoną marchew,pietruszkę i seler i dołożyłam do garnka z zupą. Mięso obrałam i zużyłam do zapiekanki,ale można pokroić i wrzucić do zupy.



W zimnym mleku dokładnie roztrzepałam mąkę i wlałam do gotującej się zupy.Zagotowałam razem i chwilkę gotowałam.Gotową zupę posypałam posiekaną natką pietruszki. Jeśli chodzi o kwaśność zupy, ja reguluję ją dolewając ją ew. odrobiną wody z ogórków,przecedzonej przez sitko wyłożone gazą.