Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ogórkowa ,, pół na pół ,, - gęsta

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Każdy ma swój ulubiony przepis na zupkę ogórkową . Czasem gotuję taką .

  Ogórkowa ,, pół na pół ,, - gęsta

Składniki:

Ogórkowa ,, pół na pół ,, - gęsta

 

  • korpus z kurczaka ( tzw porcja rosołowa czyli to co zostanie po wyluzowaniu piersi i udek )
  • 5 kiszonych ogórków
  • 1 długi ogórek świeży
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3 białej części pora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 łyżki pokrojonego kopru
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 1 kostka bulionu cielęcego Knorra
  • 1 łyżka masła
  • pieprz mielony
  • maggi
  • słodka śmietanka 18 %
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa ,, pół na pół ,, - gęsta
Korpus umyć , podzielić na kawałki . Marchew ( 1,5 sztuki ) , pietruszkę , seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Pozostałą marchewkę ( 1/2 sztuki ) pokroić w ozdobne plasterki, por w pół plasterki , ogórek świeży w plasterki ( bez obierania ) , a obrane ziemniaki w kostkę . Włożyć mięso, warzywa , kostki bulionowe do garnka i zalać wodą . Gotować 50 minut.
Rozpuścić na patelni masło- podsmażyć utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) kiszone ogórki i połowę koperku .
Wyjąć z zupy korpus kurczaka , a dołożyć przesmażone ogórki. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku maggi i pieprzem. Posypać na talerzu resztą kopru.
Osobno podawać słodką śmietankę tak by każdy sobie dolewał na talerzu tyle ile chce .
Obrane od kości mięsko można wrzucić do zupy lub użyć do pierogów , krokietów , pasztecików .