Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ogórkowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekka zupa z kiszonymi ogórkami, z podsmażonymi na oleju warzywami, z dodatkiem czosnku i papryczki chili...

Ogórkowa z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa z soczewicą

 

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 marchewki
  • 50 g selera korzeniowego
  • 50 g pora
  • olej do smażenia
  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 30 dkg ziemniaków
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • pieprz do smaku
  • 70 dkg kiszonych ogórków
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Ogórkowa z soczewicą
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać przygotowane warzywa, wymieszać, smażyć 10 minut co chwilę mieszając. Zalać bulionem, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać razem z soczewicą i odrobiną pieprzu do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do zupy. Ponownie doprowadzić zupę do wrzenia. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Ogórkowa z soczewicą
Cebula czosnek i papryczka chili zeszklone na oleju.
Ogórkowa z soczewicą
Przygotowane warzywa wrzucone do garnka i podsmażone.
Ogórkowa z soczewicą
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane razem z soczewicą do gotującej się zupy.
Ogórkowa z soczewicą
Kiszone ogórki starte na tarce o dużych oczkach.