SUPERPRZEPIS

Okoń morski po portugalsku

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Okoń morski po portugalsku Więcej zdjęć (5)

Kuchnia portugalska to fantastyczne dania z ryb i owoców morza .Ryby marynowane w różnego rodzaju salsach to ich specjalność .

Składniki:

Okoń morski po portugalsku

 

  • 1 płat okonia morskiego ( taki na 2 porcje )
  • 3 łyżeczki portugalskiej zielonej salsy wg Buni
  • mąka do oprószenia
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Okoń morski po portugalsku
Rozmrozić i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami filet ryby bez skóry .Posolić, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Odstawić na 15 minut . Osuszyć . Natrzeć salsą i znów zostawić na 15 minut . Posypać mąką nie ścierając z ryby salsy. Smażyć rybę na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju . Osobno zrobić Smażony ananas z salsą . Podałam z frytkami , ananasem i sałatą ( już raczej nie pikantną ).
Okoń morski po portugalsku
Rozmrozić filet ( bez skóry ) i dobrze go osuszyć - skropić cytryną , posolić , posypać pieprzem i znów po paru minutach osuszyć
Okoń morski po portugalsku
Filet posmarować z obu stro salsą - zostawić na 15 minut
Okoń morski po portugalsku
Obtoczone w mące kawałki fileta kłaść na gorący olej i smażyć
Okoń morski po portugalsku
Do usmażonych na rumiano filetów dołożyć usmażonego ananasa