Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Okoń morski w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Okoń jest rybą która ma dużo ości, więc marynata pasuje idealnie. Zmiękczy ona ość w ciągu kilku dni i możesz się delektować na np. kolację okoniem z naszych jezior.

Okoń morski w marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Okoń morski w marynacie

 

  • 8 okoni
  • szklanka mąki
  • sól
  • olej i masło do smażenia
  • Zalewa :
  • 2 szklanki octu jabłkowego
  • szklanka wody
  • łyżka płaska cukru
  • łyżka płaska soli
  • kilka liści laurowych
  • łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
  • szczypta peperoncini
  • 2 małe cebule

Sposób przygotowania:

Okoń morski w marynacie
Ryby oczyść, umyj i osusz. Oprósz solą z obu stron i obtocz w mące. Rozgrzej olej dość mocno i połóż na nim ostrożnie ryby. Po około 3 minutach przewróć je na drugą stronę.

Smaż kolejne kilka minut do złotego koloru. Wyłóż je na ręcznik papierowy, aby osączyć namiar oleju. Gdy ostygną ułóż je w naczyniu.

Przygotuj zalewę.

Zagotuj wszystkie składniki i zalej ułożone w naczyniu szklanym lub słoiku ryby. Teraz czekamy kilka dni , aż okonie "przejdą" zalewą i zajadamy np. na kolację.
Okoń morski w marynacie
Po oczyszczeniu i umyciu ryb osól i oprósz je mąką
Okoń morski w marynacie
Usmaż na oleju i poukładaj w szklanym naczyniu
Okoń morski w marynacie
Przygotuj marynatę z octu, cebuli i przypraw
Okoń morski w marynacie
Zalej ryby jeszcze gorącą marynatą i odczekaj kilka dni aż skruszeją