Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Okoń morski z sałatką ziemniaczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Brancin – okoń morski, popularna w Adriatyku ryba z gatunku tych lepszych – bijlela riba. Smaczny, mięsisty, niemający wiele ości.

Okoń morski z sałatką ziemniaczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Okoń morski z sałatką ziemniaczaną

 

  • Dla 3 osób
  • Okoń morski – 3 średniej wielkości
  • Kilka małych ząbków czosnku.
  • Sól, pieprz
  • Oliwa - 1/3 szklanki.
  • Ok. ¾ kg ziemniaków
  • Duża cebula (najlepiej biała)
  • Cukinia średniej wielkości (może być duże, soczyste jabłko)
  • 2 – 3 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Okoń morski z sałatką ziemniaczaną
Przygotuj sałatkę - ziemniaki ugotuj w mundurkach tak, aby były jeszcze lekko twarde. Obierz jeszcze ciepłe i pokrój w kostkę. Skrop octem jabłkowym i dokładnie wymieszaj. Pokrój cebulę w drobną kostkę, cukinię w grubszą i dodaj do ziemniaków. dodaj oliwę, dopraw do smaku, wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki. Spraw ryby, umyj i dokładnie osusz. Natnij grzbiety po skosie, do środka włóż czosnek utarty z solą, z zewnątrz natrzyj pieprzem, solą i oliwą. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Ryby piecz na grillu lub na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawaj z sałatką i białym winem.
Okoń morski z sałatką ziemniaczaną
Sprawione i przyprawione ryby wstaw do lodówki
Okoń morski z sałatką ziemniaczaną
Ziemniaki nie mogą się rozpadać - muszą być lekko twarde.
Okoń morski z sałatką ziemniaczaną
Do ziemniaków dodaj cukinię i cebulę, wymieszaj i schłodź.
Okoń morski z sałatką ziemniaczaną
Tak wygląda okoń morski świeżo wyłowiony z Adriatyku.