SUPERPRZEPIS

Okoń nadziany warzywami

  • 1
  • Mati13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Okoń nadziany warzywami Więcej zdjęć (3)

Inny sposób na pyszną rybkę - polecam ten przepis na okonia z warzywami.

Składniki:

Okoń nadziany warzywami

 

  • 2 okonie
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 papryki zielonej
  • 1 cebula
  • 6 łyżek słoneczniku łuskanego
  • olej
  • przyprawa do ryb
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Okoń nadziany warzywami
Rybę oczyszczamy, nacieramy przyprawą do ryb i odastawiamy. W tym czasie przygotowałem farsz. Papryki pokroiłem w grubą kostkę, a cebulę w drobną. Nagrzałem nieco oleju i przesmażałem na nim warzywa do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu, na koniec dodałem uprażony słonecznik (trochę zostawiłem do posypania). Ostudzone warzywa nałożyłem do wnętrza ryby, a wierzch posypałem pozostałymi zairnami słonecznika i piekłem 25 minut w 180 stopniach.
Okoń nadziany warzywami
ziarna slonecznika rumienimy na suchej patelni
Okoń nadziany warzywami
warzywa przesmażamy razem do miękkości z przyprawami