Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Okoń nilowy w jarzynach z płatkami paprykowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ryba z tych bardzo delikatnych- okoń nilowy. Doprawiłam za to na pikantnie . Do smażenia ryby użyłam oleju kokosowego. Taka niby ryba po grecku ale inna.

Okoń nilowy w jarzynach z płatkami paprykowymi

Składniki:

Okoń nilowy w jarzynach z płatkami paprykowymi

 

  • 30 dag filetów rybnych
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/8 selera
  • koncentrat pomidorowy ( 5-6 dag )
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki płatków paprykowych
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • pieprz mielony czarny do smaku
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • mąka do oprószenia
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 szklanki wody
  • maggi w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Okoń nilowy w jarzynach z płatkami paprykowymi
Umyte filety osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Pokroić na małe kawałki . Posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Na gorącym smażyć na rumiano kawałki ryby. Zdjąć z patelni. Obrać cebulę i warzywa. Marchew, seler i pietruszkę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę przekroić na pół i drobno pokroić. Wsypać warzywa do garnuszka. Zalać wodą. Dodać przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, płatki paprykowe, łyżeczkę maggi w płynie ). Gotować pod przykryciem 25 minut. Dodać koncentrat. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, maggi. W słoju układać warstwami : gorący sos – kawałki ryby – sos . Zostawić na ok. 12 godzin w lodówce tak by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno. Można zrobić wersję delikatniejszą tzn. rybę ugotować ( ok. 10 minut ) a wywar z gotowania użyć do duszenia warzyw i nie dodawać płatków paprykowych.