Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty sos. Delikatna ryba . Doskonale do siebie pasują . Chrzan nadaje charakteru potrawie , a jabłko łagodzi ostrość sosu.

Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym
Okonia skropić sokiem z cytryny , posolić i posypać pieprzem. Zostawić w marynacie na ok. 15 minut. Przygotować sos rozpuszczając masło w garnuszku. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem warzywnym. Dodać chrzan i utarte jabłko. Zagotować i doprawić do smaku. Filet wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć rybę na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami puree i sałatą.
Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym
Podzieloną na porcję rybę zalać sokiem z cytryny
Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym
Przygotować sos chrzanowo-jabłkowy na wywarze warzywnym i śmietance
Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym
Rybę wyjąć z marynaty i osuszoną posypać maką i przyprawami
Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym
Smażyc na rumiano z obu stron - ja obsmażyłam obok ugotowane wcześniej ziemniaki